Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je fretka?

 FRETKA (Putorius putorius furo)

Jedná se o kunovitou šelmu. Do této čeledi můžeme také zařadit kuny, vydry, norky  a mnoho dalších. Jedná se o domestikovanou (vyšlechtěnou v domácí zvíře) formu tchoře. Stejný příklad domestikace máme u psa, jeho divoký předchůvdce je vlk.

Fretky lidstvo začalo v zajetí chovat už před více než 2 tisíci lety. Fretky se užívali k lovu králíků a likvidaci myší. K účelu lovu králíků se mouhou používat dodnes, jde o mysliveckou formu lovu, které se říká fretkování. Koneckonců o tomto způsobu lovů v minulosti máme i důkaz. Jde o tapiserii z patnáctého století. Při fretkování jde o to, že fretka je vpuštěna do nory. Jakmile králík zjistí, že tam fretka je vyběhne ven, kde na něj čeká lovec, který ho zastřelí, nebo chytí do sítě.

Ve středověké Anglii díky těmto tvorům vznikla jména Waren, Warrener atd. Tyto jména pochází ze slova warrener. To označuje povolání, jehož náplní bylo starat se pomocí fretek o stálý příjem králíků na pánův stůl.

Jak už bylo jendou zmíněno fretky předchůdce je tchoř tmavý. Tomuto zvířeti je fretka velmi podobná, jak vzhledem, tak stavbou těla. Fretčí tělo je dlouhé a válcovité, nosí se na pomětrně malých nohou. Co se týče tvaru hlavy, tak ta je trojhranná a pokračuje krkem, který má stejnou šířku. Samci jsou oproti samicím mohutní a velcí. Dosahují délky těla mezi 42-46 cm, ocas má 16-18 cm. Co se týče hmotnosti ta se pobybuje okolo  1,5-1,8 kg. Samice oproti nim měří 28-36 cm, ocas 14-15 cm a váží kolem 0,6-1 kg. V tlamičce mají 34 zubů. 

Fretky mohou prospat až 20 hodin denně, ale neznamená to, že za ty 4 hodinky nic nestihnou. Jsou velmi aktivní a zvídaví. Rádi také chodí ven na procházku, zde je mnoho nových pachů, které musí prozkoumat. Nejraději však mají, když si můžou pořádně zařádit v hlíně a vyhrabat díru. Na fretkách je také velmi fajn, že zůstavají hravé po celý svůj život.

 

Ráda na vaše dotazy nebo připomínky budu reagovat, stačí napsat komentář.


zdroj:
Fretka jako domácí zvíře, Petra Neradžičková
Fretky, Judith Lissenberg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář